Studio 100: wijsheid op kindermaat

Welk Vlaams gezin heeft geen enkel product van Studio 100 in huis staan? Samson, Plop en K3 veroveren al jaren de harten van alle kinderen, maar ook van heel wat mama’s en papa’s. Antwerps mediafiguur Slongs Dievanongs (het alter ego van Charissa Parassiadis) uitte hier afgelopen week haar frustratie over in de media. Volgens haar maakt Studio 100 kinderen dommer dan ze zijn. Larie en apekool natuurlijk, want Studio 100 maakt kinderen net creatiever, vrolijker en slimmer.


Televisieprogramma’s


Copyright © Facebook

Copyright © Facebook

Wat aanvankelijk begon met een klein ideetje over een pratende hond groeide uit tot het grootste op kinderen gerichte Nederlandstalige productiehuis. Studio 100 produceerde tientallen televisieprogramma’s sinds de oprichting van het bedrijf in 1996, waaronder ‘De Wereld van K3’. Hoewel Slongs Dievanongs K3 als een inhoudsloos concept bestempelt die de creativiteit van het kind niet ontwikkelt, toont dit programma dat de drie meiden meer in petto hebben dan je aanvankelijk zou denken. In de vaste rubrieken leren kinderen dansen, koken en tekenen. Bovendien komen er ook gasten op bezoek die de kinderen interessante weetjes over dieren aanleren. Daarnaast komt ook Kobe Van Herwegen geregeld zijn trukendoos showen. Als dat niet creatief is, weet ik het ook niet meer.

Van Herwegen kreeg bovendien zijn eigen goochelprogramma ‘AbraKOdabra’ waarin hij enkele leuke en eenvoudige goocheltrucjes aan de kijkers thuis aanleert. Kinderen leren iets bij al spelend in zijn programma en dat is een mooie zaak. Bovendien steeg door het programma de interesse in goochelen bij kinderen. Studio 100 is meer dan alleen een bedrijf dat kinderen voor de buis wil lokken, het is een bedrijf dat kinderen wil aanzetten tot denken en handelen. Studio 100 heeft een grote niet te onderschatten invloed op de kinderen van de Lage Landen. De stijgende interesse bij kinderen in paardrijden door het fenomeen dat ‘Amika’ heet, is daar een goed voorbeeld van.

Copyright © Facebook

Copyright © Facebook

Zelf ben ik ook opgegroeid met Studio 100 en wees er maar zeker van dat dat een invloed op mijn kinderjaren heeft gehad. Zo was ik een tijdje in de ban van fotografie, simpelweg omdat het ‘Spring‘-personage Katrijn dat ook was. Studio 100 gaf hierbij de aanzet zodat ik mijn cameratoestel zou vastpakken, maar de regels van de kunst en het vinden van goede composities heb ik zelf moeten ontdekken. Al doende. Verder heb ik ook even geprobeerd om als 8-jarige een carrière als singer-songwriter op te starten, geïnspireerd door Evert en de andere ‘Spring‘-gabbers die allemaal zelf nummers schreven in de gelijknamige serie. Niet dat er iemand wou luisteren naar mijn liederen over mijn hartverscheurende allergie aan mijn favoriete knuffelbeesten, maar ik was creatief bezig en verveelde me niet. Dat is toch ook iets waard?

Ik ben er van overtuigd dat ik niet de enige ben die (onbewust) die positieve invloed van Studio 100 uit heb gevoeld. Een goede vriendin van mij waarmee ik samen in de lagere school zat, was net als ik gebeten door ‘Het Huis Anubis’-virus. Voor die leken die ‘Het Huis Anubis’ niet kennen: het gaat over een internaat met een verborgen schat uit Egypte. Een mysterieuze show met raadsels en verhalen over Egyptische goden. Resultaat: een obsessie rond Egypte, de piramides en alle Egyptische goden. Ik zocht uren dingen op over Isis en Osiris, las legenden en archeologische artikels op Wikipedia. Dat kan nu toch niet slecht geweest zijn voor mijn geestelijke zelfontplooiing, of wel Slongs Dievanongs?


Musical


Copyright © Facebook

Copyright © Facebook

Naast televisieprogramma’s produceert Studio 100 ook musicals. Dat deze musicals kinderen op een creatieve manier beïnvloeden en sommigen doen dromen naar een carrière in de spotlights is vanzelfsprekend. Studio 100 leert kinderen (en volwassenen) echter ook telkens iets bij met z’n musicals. Ik heb het niet over de ‘wees braaf en je krijgt een happy end’-les, maar eerder over de inhoud van de stukken. De sprookjes wekken zeker en vast interesse op bij kinderen. Misschien dat ze na de voorstelling op de computer wat extra info opzoeken over het originele verhaal? Ook de volwassenmusicals leren ons iets bij. ‘Daens’ en ’14-18’ waren beiden toppers van formaat die handige data leren aan Miss België-kandidaten. Sommige dames weten de oorlog nu eenmaal niet te situeren, zelfs niet als hun toekomstige schoonvader de producer van de gelijknamige musical is.


Lees- en speelplezier


Copyright © Facebook

Copyright © Facebook

Studio 100 is vanzelfsprekend een commercieel bedrijf en de eerste prioriteit is dan ook winst maken. Hen dit verwijten is echter niet terecht, want ze verschillen hierin niet van gelijk welk ander bedrijf. Een bakker bakt ook brood om het te verkopen. Bovendien verkopen de producten ook omdat ze goed zijn. De spelletjes zitten leuk in elkaar en de boeken en stripboeken bevatten grappige verhaallijnen. En ja, je mag er zeker van wezen dat deze producten de kinderen weldegelijk creatiever en slimmer maken. Een kind is nu eenmaal sneller geneigd een boek over Kabouter Plop te lezen dan over Wratti het Wattenstaafje. Uiteindelijk is het het resultaat dat telt: het kind begint te lezen en dat maakt kinderen slimmer dan ze zijn, niet dommer.

Volg deze blog op Facebook en Twitter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s