Waarom je je dromen nooit mag opgeven

Gisterenavond zegevierde Team Slongs in ‘The Voice Kids’. Slongs Dievanongs slaagde erin om haar 14-jarige poulain Jens Dolleslagers naar de overwinning te loodsen. De winnaar van de tweede editie van ‘The Voice Kids’ is dezelfde jongeman die vorig jaar niet eens door de auditierondes raakte. In spreekwoordtermen noemen ze dat‘De aanhouder wint’. Of hoe je je dromen nooit mag opgeven.


Kijkcijfers genoeg gisterenavond voor de grote finale van ‘The Voice Kids‘ op VTM. Zowat heel Vlaanderen zag hoe de kleine talenten van onzekere kindjes tijdens hun auditie tot echte podiumbeesten evolueerden. Er zijn maar weinig Vlamingen die geen enkele aflevering van de talentenjacht hebben meegepikt. Ook ik heb hier en daar wel een fragmentje voorbij zien komen. Was het niet op de televisie, dan wel op het internet waar alle optredens en audities duchtig gedeeld werden door Jan en alleman. Twee dingen zijn mij opgevallen tijdens de zoektocht naar de opvolger van Mentissa Aziza. Eén: dat Team Sean de overwinning heeft weggegeven door de beste stem van de wedstrijd Leelo Gilbert niet te laten winnen. Twee: dat Jens Dolleslagers ondanks het feit dat hij vorig jaar niet eens door de auditie raakte er nu in slaagde om als overwinnaar uit de bus te komen.


Groeiproces


Foto

Copyright © Facebook

Je wordt iemand in het leven als je ervoor gaat‘. Het is een spreuk die al sinds jaar en dag uithangt in het internaat waar ik mijn middelbare schooldagen doorbracht. Het is een clichéspreuk: eentje uit de duizend, maar er zit wel een grond van waarheid in. Jens won dit jaar ‘The Voice Kids‘, iets wat hem deze tijd vorig jaar onmogelijk had geleken. De sleutel tot succes ligt hem in het niet opgeven. De verbetering in de stem én in de podiumprésence van de jonge knaap waren duidelijk merkbaar vergeleken met zijn vorige poging om de coaches te doen draaien. Tijdens de audities was Jens verre van de beste stem. Hij wist zelfs maar één coach te overtuigen om met een druk op de knop de bekende stoelen te doen draaien. Maar van begin tot einde is de jonge zanger blijven groeien. Daarin is het leven wat gelijk aan talentenjachten: het is één groot groeiproces.

Wie niet genoeg heeft aan een 14-jarige krullenbol om zijn of haar dromen terug uit de vuilnisbak op te vissen, hoeft niet te panikeren. Er zijn duizenden voorbeelden voorhanden om aan te tonen dat doorzetting nu eenmaal iets is dat je in het leven nodig hebt. Walt Disney, het grote brein achter alle films uit onze kindertijd, werd in een vorig leven ontslagen bij een krant wegens gebrek aan originaliteit en verbeelding. Amerika’s bekendste talkshowpresentatrice Oprah Winfrey werd ontslagen als nieuwsanker omdat ze naar verluidt niet het juiste uiterlijk had voor televisie. De auteur van ‘Harry PotterJ.K. Rowling heeft tientallen uitgevers haar de grond horen inboren vooraleer er één bereid was om met haar in zee te gaan en zelfs The Beatles kregen te horen dat er geen plaats voor hen was in de muziekindustrie. Je hoofd laten hangen is gemakkelijk, maar terugvechten en tonen dat je meer waard bent dan critici je ooit hadden ingeschat, is zoveel leuker.


Obstakels


Afbeelding

Copyright © Facebook

Rome is niet op één dag gebouwd. De weg naar de vervulling van je dromen is een lange tocht vol bochten en obstakels. Het is heus geen ramp als je niet in één keer je overwinning behaalt. Doe net als Jens en faal gerust de eerste keer, maar leer er je lessen uit en vecht terug. Probeer opnieuw en opnieuw. Ooit lukt het je wel. Wat je nodig hebt in het leven is iemand die in je gelooft. Iemand die eerlijk met je is en je wijst op je gaven en je gebreken. In het eerste seizoen van ‘The Voice Kids‘ geloofde er niemand in Jens, in het tweede seizoen alleen Slongs Dievanongs. Wie laatst lacht, best lacht, geldt zeker in het geval van Jens. Met de hulp van zijn coach raakte hij op het podium waar hij al minstens twee jaar van droomde. Wat jij nodig hebt in jouw leven is iemand die in je gelooft. Iemand die eerlijk met je is en je wijst op je gaven en je gebreken. Het is geen enkele schande als die iemand die in je gelooft voorlopig alleen jezelf is. Haal die Oprah Winfrey, Walt Disney, J.K. Rowling en Jens Dolleslagers in jezelf naar boven en toon de wereld wat je in je mars hebt. Je kan meer dan je denkt.

Volg deze blog op Facebook en Twitter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s