Dagboek: R.I.P. Amerika

Wat niemand voor mogelijk hield, is dan toch gebeurd. Donald Trump is verkozen tot president van de Verenigde Staten. Als uitwisselingsstudent in Amerika, maak ik deze historische gebeurtenis vanop de eerste rij mee. Ik mag dan wel al een halfjaar gestopt zijn met bloggen, deze gebeurtenis kon ik niet zomaar laten passeren. Na alles wat ik hier al gezien, gehoord en meegemaakt heb, is dit van me afschrijven een noodzaak.

Wie ook maar iets van de Amerikaanse politiek gevolgd heeft in het afgelopen jaar weet wat voor man Donald Trump is. Donald Trump is een businessman met meer faillissementen op zijn naam dan vrouwen op zijn huwelijkscontract. Een kleinzoon van Duitse immigranten die van Amerika terug een land voor Amerikanen wil maken. Hoe hij hier zelf de ironie niet inziet, ik vraag het mij nog steeds af. Hij was de eerste presidentskandidaat zonder enige militaire of politieke ervaring. Een kandidaat die de befaamde racistische KKK-clan tot zijn achterban mocht rekenen. En nu is hij dus ook de 45e president van de Verenigde Staten. Een mens zou zich voor minder inschrijven om als proefpersoon naar Mars gekatapulteerd te worden.


Illinois


schermafbeelding-2016-11-10-om-01-58-33

 

Vooraleer ik mijn mening over de reïncarnatie van Adolf Hitler verder uitspuug (oeps, daar kwam mijn mening toch al even door), wil ik jullie een beeld schetsen van waar ik momenteel verblijf. Ik studeer aan de hogeschool Monmouth College als uitwisselingstudent. Monmouth is een kleine plek in de staat Illinois op zo’n drie uur rijden van het befaamde Chicago. Zoals je op de kaart kan zien, is Illinois een blauwe plek omringd door allemaal rode staten. Waar ik zit, is de meerderheid gelukkig Democratisch. Dit zorgt er echter voor dat dit zoveel harder aankomt. Niemand had dit ooit durven denken.

ytniztk0mjdmmcmvchdiddv2dehnouzxnzriskjnqwrwn09ku0tbps8xnngxmjo3nzh4ntu4lzyymxg0nduvzmlsdgvyczpxdwfsaxr5kdcwks9odhrwoi8vczmuyw1hem9uyxdzlmnvbs9wb2xpy3ltawmtaw1hz2vzl3vhb3y3axjlagiyngk0dni5c25lmgm2y2l3

Net zoals bij de Brexit is het de oudere generatie die ervoor gezorgd heeft dat de jongere generatie met een heleboel problemen wordt opgescheept voor de toekomst. Indien enkel de millennials gestemd zou hebben, dan was Trump met een verpletterende nederlaag verloren. Het bizarre aan dit alles is het feit dat Trump eigenlijk helemaal niet gewonnen is. Er hebben meer mensen gestemd voor Hillary Clinton dan voor Donald Trump, maar de kiesmannen van het ‘electoral college’ hebben zich massaal achter Trump geschaard. Bizar hoe een man die tegen het systeem is net door het systeem wordt verkozen. Daarmee bewijst Trump toch dat hij over één zaak wel gelijk had: “This election is rigged.”


Angst


Ik kan me inbeelden dat het als Belg of Nederlander moeilijk moet zijn om je voor te stellen wat er zich nu allemaal in Amerika afspeelt. Om het kort te omschrijven: angst. Het zijn niet enkel de minderheidsgroepen die vrezen voor hun leven en dat van hun familie. Het zijn ook de racisten die bang zijn van dat wat ze niet kennen. Rassenhaat ontstaat op die manier. Mensen zijn bang voor het onbekende. Ze zien één IS-terrorist op televisie zonder echte moslims te kennen en scheren bijgevolg een volledige bevolkingsgroep over dezelfde kam. Angst is waar Trump zijn campagne op liep en angst is wat nu doorheen het lijf van iedere Democraat in dit land giert.

Ik heb die angst met mijn eigen ogen kunnen aanschouwen. Ik heb studenten gezien die haast een hartaanval kregen en met de ambulances van de campus werden afgevoerd. Ik heb een Columbiaanse vriendin van mij middenin een met hyperventilatie gecombineerde paniekaanval gezien. Ik heb zwarten en moslims gezien die niet meer alleen hun kamer durven uitkomen. Leerkrachten staan voor de klas met tranen in hun ogen of lassen zelfs de les af omdat ze zichzelf er niet toe kunnen brengen om de pijn op het gezicht van hun studenten te lezen. Maar bovenop dat alles heb ik ook blanke jonge mannen feest zien vieren. Er staan veel dingen op mijn netvlies die ik liever niet had gezien.


Love Trumps Hate


Zoals ik al zei is het eigenlijk Hillary Clinton die door de bevolking is verkozen en vooral de jongere generatie wil Trump laten voelen dat ze niet voor hem gestemd hebben. Over heel het land worden er protestmarsen georganiseerd. De hashtags #notmypresident en #lovetrumpshate bestormen sociale media en zowat heel bekend Hollywood keert zich tegen Trump. Ook hier worden er stille marsen georganiseerd en via de sociale media geven mensen te kunnen dat ze niet meegaan in de rassenhaat van Trump. Wat de joden voor Hitler waren, dat zijn de moslims en de Mexicanen voor Trump. Iedereen die iets van de geschiedenis kent, wil daarom behoeden dat Trump of zijn supporters ook maar iets tegen deze minderheidsgroepen kunnen doen.

Liefde overwint haat, dat is de boodschap die elke niet-Trump-supporter wil meegeven. Ook ik spendeer mijn vrije tijd met het troosten van vrienden die even al hun hoop in de mensheid verloren zijn. Als blanke man ben ik beschaamd voor het land waar ze in leven, maar iemand moet hen moed inpraten. Op het einde van de dag is het de liefde en het medeleven voor onze medemens dat telt. Ik hoop op een betere wereld. Ik geloof in de goedheid van de mens. Volwassen worden in een wereld als de onze is een enge zaak, maar ik weiger om mijn kinderlijke onschuld op te geven. We are stronger together. Love trumps hate.

Volg deze blog op Facebook en Twitter.

2 comments

 1. Vie de Julie · november 13, 2016

  Sterk geschreven Korneel! Heel veel sterkte daar en ik moet zeggen dat ik die ochtend ook vol ongeloof wakker werd !

  Like

  • Korneel Dobbels · november 13, 2016

   Dankjewel! Ik denk dat er veel mensen met ongeloof zijn opgestaan die ochtend: (bijna) niemand had dit verwacht.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s