Dagboek: Brief aan een Trump-supporter

Een vriendin van mij besloot om tegen beter weten in voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump te stemmen. Niet omdat ze hem echt als president wou, maar wel omdat ze vasthangt aan de Republikeinse partij. Ze is oprecht beschaamd voor de man op wie ze gestemd heeft. Net daarom dat ik het niet kan vatten dat ze toch op hem stemde. Ik besloot in mijn pen te kruipen en schreef haar een brief. Dit is de vertaling van die brief. Persoonsnamen en details zijn weggelaten uit respect voor haar persoon.

Er moet mij iets van het hart, maar voor ik aan dit essay begin, wil ik dat je dit weet: Wij zijn vrienden. Ik geef om je en ik zie je graag. Onthoud dat alsjeblieft. Ik zal proberen om mijn gedachten in de meest beschaafde en vriendelijke manier neer te pennen. Stuur me een berichtje als je dit gelezen hebt. Je hoeft het niet over de inhoud van de brief te hebben als je je daar niet comfortabel bij voelt. Ik wil gewoon weten dat je het gelezen hebt en je horen zeggen dat alles oké met je is. Weet dit, want ik kan het je niet genoeg zeggen. Ik ben een vriend en ik geef om je.

Maar de waarheid is dat je me gek en boos maakt. Ik weet dat we complete tegenpolen zijn en ik respecteer dat, maar deze keer gaat het daar niet over. Dit gaat over het land en de mensen die hier leven. Jij hebt de keuze gemaakt om te stemmen voor Donald Trump. Het is iets dat ik niet begrijp, maar ik respecteer dat je de vrijheid hebt om zelf te beslissen wie de president wordt. Het is de manier waarop je met die keuze omgaat waar ik me ongemakkelijk bij voel. Het is overduidelijk dat je niet wilt dat Trump president wordt van de Verenigde Staten. Waarom heb je dan voor hem gestemd?

Ik zag vandaag hoe je een homoseksuele vriend probeerde te troosten. Ik zag hoe je mij steunde toen ik het voor een moslimstudente opnam. Ik hoorde je zeggen hoe je wilt dat Trump afgezet wordt. Ik las je Facebookstatussen over hoe je wil dat mensen elkaar graag zien als een oproep om de haat te stoppen. Maar waarom heb je dan voor haat gestemd? Je hebt niet enkel voor Trump gestemd. Je hebt gestemd voor datgene waar Trump voor stond en dat is pure haat. Jij stemde ervoor om die homoseksuele vriend zijn rechten af te pakken. Voor Donald Trump en Mike Pence, die niet enkel zullen proberen om het homohuwelijk terug af te schaffen, maar ook om holebi’s met stroomstoten te converteren. Jij stemde ervoor om die moslimvriendin terug naar haar land te deporteren. Maak jezelf niet wijs dat dit niet het geval is.

Is dit de boodschap die je aan je kleine zusjes wou meegeven? Is dit het land, de wereld en de maatschappij waarin je wilt dat ze opgroeien? Gelukkig zijn ze nog klein en zullen ze Trump niet eens herinneren als hun president. Maar de haat en het seksisme die hij weer naar boven bracht, zal hier langer blijven dan hijzelf. Je kleine zusjes zullen daar getuige van zijn. Hij openbaarde niet enkel de haat die zolang verborgen was. Hij maakt het weer sociaal acceptabel om een seksist en een racist te zijn.

Wou je echt dat je zusjes opgroeiden in een land waar een vrouw zich 40 jaar lang te pletter werkt voor de belangrijkste job in de wereld om haar dan te zien verliezen van een man die geen enkele ervaring heeft? Wou je echt dat hun leider, de persoon naar wie ze als burger zouden moeten opkijken, een man was die voor de rechtbank moet verschijnen wegens de verkrachting van een 13-jarig kind? Is de boodschap die je hen wil meegeven echt dat je alles kan doen wat je wil zolang je maar een blanke man bent? Wou je echt dat ze opgroeiden in een land waar tienerjongens en oude venten denken dat het oké is “to grab her by the pussy”? Wou je iets van dit alles? Ik weet zeker dat het antwoord op al die vragen NEE is. Dat is net waarom ik echt niet snap hoe je voor hem kon stemmen.

Ik ben niet gelovig, maar ik ben wel opgevoed in een katholiek gezin. Ik was een misdienaar gedurende mijn kinderjaren en ik ken nog heel wat Bijbelverzen uit mijn hoofd. Aangezien jij erg gelovig bent en de Bijbel echt ziet als het letterlijke woord van God, wil ik je graag deze vers tonen.

Mattheus 25:40 “En de Koning zal hen antwoorden: ‘Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters’, dat hebben jullie voor mij gedaan.”

Hoe je de meest gemarginaliseerde persoon in de samenleving behandelt, dat is hoe je Jezus en God hebt behandeld. Ik weet dat je niemand erg behandelt in het dagdagelijkse leven. Ik weet dat je een goede persoon bent. Maar, je hebt wel gestemd voor een persoon die minderheidsgroepen slecht behandelt als vertegenwoordiger van een groots land. Technisch gezien deed jij dit dus ook.

Ik wil even duidelijk stellen dat ik niet probeer om je een schuldgevoel aan te praten of het doen lijken alsof dit alles jouw fout is. Dat is het zeker niet, ik herhaal: Dit is niet jouw fout. Een heleboel mensen stemden voor hem (maar nog meer stemden voor Hillary Clinton). Ik steek de schuld dus zeker niet op jou en als het je een klein beetje beter kan doen voelen: Illinois heeft op Hillary Clinton gestemd. Jij hebt dus niet rechtstreeks iets te maken met Donald Trump die verkozen werd, maar dat neemt niet af van het feit dat je toch voor hem gestemd hebt. Als jij op dit moment niet bang bent voor de veiligheid en het leven van je vrienden of familie, dan ervaar je privilege. Er is geen andere manier om het uit te drukken.

Wat als later blijkt dat één van je zusjes lesbisch of transgender is? Wat als ze verliefd worden op een kleurling en mensen daardoor op hen neerkijken? Wat als ze bevriend worden met een moslim en mensen hen daarvoor pesten? Wat als? Heb jij ook maar even, al was het maar één seconde, aan iemand anders gedacht dan jezelf? Ik weet dat je momenteel bang bent dat je vrienden zullen ontdekken dat je op Trump hebt gestemd. Dat je bang bent dat mensen je zullen haten. (Nog even terzijde: ik haat jou NIET. Zelfs geen klein beetje. Je hebt verkeerd gestemd door je onwetendheid, niet door haat of gebrek aan intelligentie.)

Maar terwijl jij bang bent dat er iemand boos op je zal zijn, zijn er mensen die bang zijn om te sterven. Er zijn mensen bang om van hun familie gescheiden te worden omdat ze misschien het land worden uitgezet. De LGBTQ-gemeenschap is bang voor alle gaybashing die op hen af zal komen. Mensen zijn bang, niet alleen in Amerika, maar over de hele wereld. Heb je ook maar even gedacht aan de gevolgen van jouw keuze?

Dit moest me even van het hart. Het spijt me als ik je gevoelens gekwetst heb, want dat is niet waarom ik je dit stuur. Ik wou je gewoon laten weten hoeveel je daden je “zijn” tegenspreken. Trump mag nu wel gewonnen zijn, maar alle hoop is nog niet verloren. Jij kan mij, jezelf, je zusjes, God en iedereen die het daglicht mag aanschouwen, laten zien wat wel en niet belangrijk is. Toon de wereld wat liefde. Maak een positief verschil in iemands leven. Help waar je kan. Jouw stem ging naar Trump, maar dat betekent niet dat hij dit land kan overheersen als een dictator. Jij bent een burger. Jij hebt een stem. Gebruik die stem en gebruik het voor de goede zaak. Ik heb je schilderijen en je kunstwerken gezien. Je hebt talent. Ik mag je nu wel duidelijk gemaakt hebben dat je een schilderij hebt verknald (symbolische vergelijking), maar dat betekent niet dat je het niet in iets moois kan veranderen. Iedereen maakt fouten en daar moeten we uit leren. Maak van de wereld een betere plek om in te leven. Zoek de kunstenaar in jezelf en maak dat schilderij weer mooi. Leer van het verleden. Leer uit je fouten. Ik geloof in jou.

Volg deze blog op Facebook en Twitter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s